MarketingSEO

10 manieren om backlinks te creëren zonder gestraft te worden door Google

Voor degene die niet weten waarom backlinks zo belangrijk zijn, dan kom je dat in dit artikel zeker te weten! Want laat me je één ding vertellen… ze zijn cruciaal als je (bijna) gratis bezoekers wilt van onze grootste zoekmachine Google. Links vanuit andere websites zijn kort gezegd een signaal van andere site met de boodschap dat je betrouwbaar bent en een goede bron. Uiteraard beloont Google je hiervoor, waardoor je hoger zult ranken in de zoekresultaten. Echter kun je ook afgestraft worden door Google (wat je natuurlijk niet wilt hebben!) als je het verkeerd doet of verkeerd laat doen(!) Volg deze 10 manieren om linkbuilding op de juiste manier te doen!

Allereerst is het belangrijk om het onderscheid te kunnen tussen een goede en een slechte backlink. 

Goede backlink

Een goede backlink die jouw rank positief beïnvloed heeft de volgende karakteristieken:

 • Hij komt van een gerelateerde website.
  • Gaat jouw site over broodbakmachines, dan heeft een link van een site over schoolboeken minder waarde.
 • Heeft (liefst) geen nofollow attribuut aangehecht. 
  • Hiermee geeft een site eigenaar aan dat deze geen of weinig waarde wil hechten aan deze link.
 • Komt van een website met een hoge Google betrouwbaarheid en domein autoriteit.
  • Een link van een (bekende) nieuwssite heeft veel meer waarde dan van een hobby site van Klaasje.
 • Komt van een kwalitatieve website.
  • Er zijn verschillende gradaties qua kwaliteit. Je kunt er van uit gaan dat een nieuwssite duizenden malen hogere kwaliteit heeft dan een startpagina.

 

Slechte backlink

Een slechte backlink heeft de volgende karakteristieken:

 • Er is voor betaald
 • Is een resultaat van linkuitwisseling
 • Komt van een lage kwaliteit website
 • Komt van een website met lage Google betrouwbaarheid en domein autoriteit
 • Enige doel is om de Google ranglijst te manipuleren

Een website met veel slechte backlinks, kan een Google penalty worden opgelegd en zijn Google rank verliezen. In dit artikel leggen we je uit hoe je goede backlinks kan creëren om jouw opgebouwde Google rankings niet te verliezen.

 

 1. Bloggers/influencers

Hiervoor kun je Social Media gebruiken of e-mails om bloggers en influencers te benaderen om ze te introduceren met jouw werk of website. Om dit op een effectieve manieren te kunnen doen, is het belangrijk dat je content heel gedetailleerd is, relevant en op zo’n manier gepresenteerd dat het interessant is voor de bloggers en influencers.

 • Maak een lijst van websites/blogs die het onderwerp dekken waar jij mee bezig bent
 • Verzamel (contact) informatie over de bloggers/influencers
 • Maak gepersonaliseerde e-mails en stel ze op de hoogte over jouw werk en geef aan waarom zij jouw content leuk zouden vinden
 • Het is enorm belangrijk dat de content waardevol is voor de bloggers en influencers die je benadert, anders gaan ze je links natuurlijk nooit gebruiken

 

2. Gebroken link building

Dit is weer een hele andere techniek om links te krijgen. Het idee ziet er een beetje zo uit:

 • Je gebruikt een hulpprogramma als SEMRUSH om links te vinden die te vinden zijn op andere websites maar die gebroken zijn. Dit houdt in dat ze verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat (404 pagina). Dit gebeurt vaker omdat veel websites offline kunnen gaan of omdat de link verkeerd getypt wordt.
 • Je mailt de eigenaar van de website en laat hen weten dat ze links op hun website hebben die gebroken zijn, tegelijkertijd stel je voor hoe ze deze kunnen repareren, bij voorkeur met een link naar jouw website.
 • De meeste website eigenaren zullen het gebaar op prijs stellen en graag een link naar jouw website maken.
 • Echter is deze methode erg tijdrovend, het kost veel tijd om gebroken links te vinden die gerelateerd zijn aan jouw inhoud en content.

 

3. Gast bloggen

Gast bloggen is wanneer jij een artikel creëert dat op een andere website wordt weergegeven. In de auteur bio of ergens anders in het artikel plaats je de link naar jouw website.

 • Zoek naar websites in jouw branche die gast bloggers gebruiken
 • Stuur ze een verzoek, in dit bericht geef je precies aan wat je wilt schrijven en waarom ze je zouden moeten gebruiken.
 • Gast bloggen voor backlinks is een uitstekende manier om op kwalitatieve websites te belanden.

 

4. Concurrentie links onderzoek

Wanneer je begint met linkbuilding, zul je al gauw doorhebben dat het lastig kan zijn om websites te vinden die jou willen linken. Een manier om je succeskansen te verhogen, is om te kijken naar wat de concurrent die al bezig is met linkbuilding doet.

In andere woorden, als een website als linkt naar jouw concurrenten heb je meer kans dat ze jouw link ook zullen gebruiken. Als je ze op de juiste manier benaderd…

 

5. Content is key

En dan vooral waardevolle content! Schrijf waardevolle blogs, ken je niche en wat mensen willen en speel hierop in. Je blogs en dergelijke moeten zo interessant zijn dat mensen er daadwerkelijk naar willen linken.

Natuurlijk zullen de links niet naar binnen vliegen, het is ook belangrijk dat je je blog genoeg promoot zodat je er genoeg aandacht naar trekt.

 

6. Interview een belangrijk iemand

Door het interviewen van een belangrijk iemand in jouw branche, zal veel aandacht naar je toe brengen. Voor deze methode kun je iemand interviewen waarvan je hoopt dat die een link zal plaatsen van het interview op jouw website op hun eigen website of je kunt iemand interviewen die anderen nog niet hebben kunnen interviewen.

 

7. Link op de website van de fabrikant

Er zijn verschillende manieren om je links op de website van de fabrikant van jouw product(en) te krijgen:

 

 • Bezoek hun website en kijk of ze een sectie met hun retailers hebben. Zo niet, stuur ze een e-mail en vraag ze hoe je op hun website te staan kunt komen.
 • Als ze een blog hebben kun je ze vragen of je een artikel voor ze kan schrijven, met uiteraard een link naar jouw website.
 • Als ze een sectie hebben met weergave van producten en leveranciers, kun je ze vragen of je er ook in kunt komen te staan.

 

Wat je vooral NIET moet doen

 

Nu weet je hoe je linkbuilding kan toepassen op een natuurlijk manier, zonder afgestraft te worden door Google. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen en waar Google je hoogstwaarschijnlijk voor gaat afstraffen.

Blijf altijd onthouden dat zoekmachines de beste resultaten willen weergeven voor hun gebruikers. Als je link aantallen hevig manipuleert en je het eigenlijk niet verdient om hoog te ranken, zal Google je niet hoog in de lijst plaatsen.

Waar je op moet letten:

Teveel links té snel opbouwen – links snel opbouwen is meestal onnatuurlijk. Er kunnen natuurlijk momenten zijn dat je een blog schrijft dat honderden links krijgt en dat zal je niet benadelen, maar wees voorzichtig met het bouwen van te veel links voor je site in het geheel.

Spammy-bronnen gebruiken – Niet alle links worden op dezelfde manier gebruikt. Je kunt niet bepalen wie naar je linkt, maar pas goed op waar je je linkbuilding op focust.

Deelnemen aan uitwisselingen via links – Als je sites aan uw blog of bronnenpagina wilt toevoegen, dan kan je ze toevoegen, maar doe het niet alleen omdat mensen naar jou linken. Link-uitwisselingen werkte 2 jaar geleden goed, maar is momenteel een zeer gedateerde techniek die zoekmachines goed kennen.

Links om één zin bouwen – Je hebt misschien een zin waarop je wilt ranken en de beste manier om dat te doen is om links met die zin als ankertekst te krijgen, maar alleen links met die zin hebben, is heel onnatuurlijk. De meeste links helpen je bij het ranken in het algemeen, dus wees niet bang om links te krijgen voor verschillende aspecten of zelfs je domein als geheel.

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close