Instagram

Hoe kun je jouw hoeveelheid Instagram volgers laten exploderen?

Stap voor stap naar 20.000 Instagram volgers

“Hoe kun je meer volgers op Instagram krijgen?” Het is iets dat velen zich afvragen. Of je nou vanaf het begin begint en start met 0 volgers, je er nu 2.000 hebt of dat je er al 10.000 hebt, meer volgers krijgen en groeien is belangrijk voor je bedrijf.

In dit artikel breng ik je stapsgewijs door het hele proces om uiteindelijk een Instagram account te kunnen beheren met 20.000 volgers. Uiteraard is dit geen vaste belofte en neemt het veel tijd en moeite, maar… als je deze stappen volgt zul je er veel moois uit krijgen! Het gehele proces is opgesplitst in verschillende stappen. 5 om precies te zijn. En in de volgende volgorde:

 • Stap 1: Van 0 naar 100 volgers
 • Stap 2: Van 100 naar 1.000 volgers
 • Stap 3: Van 1.000 naar 5.000 volgers
 • Stap 4: Van 5.000 volgers naar 10.000 volgers
 • Stap 5: Van 10.000 volgers naar 20.000 volgers

Ik heb het in deze stappen opgedeeld omdat het proces en de acties die je moet ondernemen in stap 1 totaal anders zijn dan die je moet ondernemen in stap 5. Wil je meer Instagram volgers krijgen? Dan zit je hier goed! Begin bij het begin, neem je tijd en werk alles goed uit voor jouw merk of bedrijf. Succes! 🙂

Stap 1: Van 0 naar 100 Instagram volgers

Je hebt je account net opgezet en je bent er klaar voor om te beginnen! Je bent er klaar voor om te posten en Instagram als marketing tool te gebruiken. Maar je hebt natuurlijk niet veel aan een account met geweldige content zonder volgers!

De eerste stap is om te kijken naar wat je al hebt in je bedrijf. Heb je al een community opgebouwd op Facebook? Vraag jouw volgers hier om je te volgen op Instagram. Heb je al een mailing lijst? Stuur een nieuwsbrief met de vraag of ze je willen volgen. Maar onthoud hierbij wel dat het iets voor iets is. Je vraagt ze naar iets, dus geef ze iets in de plaats daarvan! Geef bijvoorbeeld de eerste 100 volgers een mooie 30% korting, de volgende 100 volgers 20% korting enzovoorts. Hou het niet alleen bij de 100 volgers iets geven, want dan zal het ook snel daar stoppen.

Voordat je hiermee begint, is het wel belangrijk om al een paar posts te hebben staan, dit zodat jouw potentiële volgers al een idee kunnen krijgen wat jouw bedrijf inhoudt en wat ze kunnen verwachten. Als je nog geen Facebook volgers en nog geen e-mails hebt, kun je ook naar je vrienden, familie en collega’s toestappen om je hierbij een handje te helpen. Op deze manier zul je de 100 volgers ook sneller te pakken krijgen.

Het opzetten van je account

Voor je bedrijf heb je natuurlijk een Instagram Business account nodig. Maak eerst een normaal account aan en ga daarna naar “edit profile” en klik op “Get more tools”, volg hier de stappen om jouw Instagram Business account op te zetten.

Zet je account op met een profiel foto, een aantrekkelijke bio en ongeveer 9 – 12 foto’s voordat je actief begint met volgers werven. Kies je logo als profiel foto en plaats een Bio waarin je kort omschrijft wat je doet, wat je aanbiedt en wat je aanbiedt voor de eerste 100 volgers. Gebruik ook emoji’s in je bio en vergeet je website link niet toe te voegen.

Begin nog niet met mensen volgen, tenzij je al een paar foto’s op je profiel hebt staan. Begin tenminste bij 1 foto. Mocht het zo zijn dat je eerst je vrienden en je familie benadert, dan is dit natuurlijk nog niet nodig. Maar als je nieuwe onbekende volgers gaat benaderen is het heel belangrijk dat ze een idee krijgen wat voor posts ze van je kunnen verwachten en om ze enthousiast te maken voor wat voor post je in de toekomst met hun zal delen.

Nu je al een paar foto’s en een paar volgers hebt, is het tijd om dit verder uit te breiden. Zoek naar accounts die ook in jouw branche zitten of in een branche zitten die op de jouwe lijkt en al een behoorlijk aantal volgers hebben. Volg er hier minstens 10 van. Ga nu naar de volgers van deze accounts en volg er van ieder account minstens 50. Als je nog een stapje verder wilt gaan (wat je zeker moet doen), kijk je voordat je deze mensen volgt eerst naar hun account om er zeker van te zijn dat ze passen in jouw doelgroep en ze relevant zullen zijn voor jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld zwangerschapskussens verkoopt, is het handig om eerst te kijken of de mensen die je volgt daadwerkelijk nog zwanger zijn! Uiteraard is dit geen must, maar het zal wel helpen met het effectiever werven van Instagram volgers.

Wat nu ook erg belangrijk is, is om interactief bezig te zijn met deze volgers! Like de foto’s die ze posten, reageer op hun foto’ en kijk naar hun Instagram Stories. Je kunt jouw volgers ook een direct message sturen waarin je jezelf voorspelt en ze bedanken dat ze jouw eerste volgers zijn. Vergeet niet om de beloning die je hebt beloofd hierbij ook aan te halen. Deze tactiek kun je ook toepassen in de latere stappen en is een belangrijk onderdeel voor het werven van meer Instagram volgers.

Lay-out van je Instagram pagina

Het hebben van een mooie en onderscheidende Instagram pagina is heel belangrijk. Ja, natuurlijk is het hebben van goede individuele Instagram foto’s ook belangrijk. Maar je moet niet vergeten om in het geheel te kijken naar alle Instagram foto’s die je hebt gepost en gaat posten. De gehele lay-out van jouw Instagram pagina speelt een grote rol in het verkrijgen van meer Instagram volgers. Mensen zijn eerder geneigd om een pagina met een mooie lay-out te volgen dan een Instagram account die rommelig en niet aantrekkelijk is. Het hebben van een mooie en consistente Instagram lay-out laat mensen zien dat je jouw merk en merk DNA serieus neemt en dat ze dit soort content vaker kunnen verwachten. Kies om deze reden dus voor foto’s die mooi bij elkaar passen en die passen in het geheel.

Tip: Vind je het lastig om hiermee te beginnen? Het kan helpen om een app te downloaden waarmee je collages kan maken, kies hier voor de 3×3 optie waarbij je dus 9 foto’s in je collage krijgt in een vierkantje. Voeg hier alle foto’s toe die je van plan bent om te posten in de juiste volgorde en kijk of het goed bij elkaar past. Op deze manier kun je het testen voordat je het echt op je Instagram pagina post. Hieronder zie je een voorbeeld.

 

Om deze reden raden we het aan om te beginnen met 9 of 12 Instagram foto’s. Post deze foto’s echter niet gelijk allemaal in 1 dag, maar post elke dag ongeveer 2 posts. Voor je eerste post kan het handig zijn om veel tags hashtags toe te voegen (20 – 30), dit zorgt ervoor dat jouw post vindbaar wordt voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze content. Let er dus op dat de hashtags die je kiest relevant zijn voor hetgeen dat je post.

 

Stap 2: Van 100 naar 1.000 Instagram volgers

Nu je de 100 Instagram volgers hebt bereikt, is het tijd voor de volgende stap. Op naar de 1.000 volgers! Voor deze stap ga je eigenlijk verder met het zoeken van grote (50.000 volgers of meer) Instagram accounts die zich ook bezig houden met jouw branche. Je volgt de volgers van deze accounts ook en let er net als in de vorige stap op dat deze volgers relevant zijn.

Laat je niet afschrikken als niet iedereen je terug volgt. Maar ongeveer 20% van de mensen die je volgt zullen je terug volgen. Wat doe je met de mensen die jou niet terug volgen? Je ontvolgt ze ook. Er zijn verschillende apps hiervoor waarmee je kunt zien wie jou niet terug volgen. Op deze manier is het snel en makkelijk gedaan. Het is belangrijk om dit te doen omdat je een gezond volger ratio wilt behouden. Je wilt nooit meer mensen volgen dan dat mensen jou volgen. Dit schrikt mensen af waardoor ze je minder snel zullen volgen. Ook hebben de mensen die je niet terug volgen geen toegevoegde waarde voor je.

Mensen volgen accounts eerder als:

 • Je Instagram account er ‘echt’ uit ziet
 • Als je meer volgers hebt dan dat jij mensen volgt
 • Als je veel volgers hebt
 • Als je een mooie lay-out hebt

Net zoals in de vorige stap, is het belangrijk dat je interactief bezig blijft. Blijf liken, reageren, sharen en praten met jouw volgers.

Tip: als je op foto’s reageert, probeer dan zo echt en uniek mogelijk te zijn. Er zijn genoeg mensen die automatische bots gebruiken om op posts te reageren. Dit is niet uniek en niet aantrekkelijk voor (potentiële) volgers. In plaats daarvan plaats een gepersonaliseerd berichtje waarin je iets speciaals en welgemeends schrijft over die persoon of over de foto.

Ontwijk reacties als:

 • Super!
 • Top!
 • Geweldig!
 • Nice!
 • Wauw!

Blijf dit doen en consistent posten totdat je ongeveer bij de 5.000 volgers bent. Om altijd consistent en creatief te blijven, is het belangrijk dat je alles op tijd plant en je altijd interactief bezig bent. Negeer berichtjes nooit en wees zo vriendelijk mogelijk.

Stap 3: van 1.000 naar 5,000 Instagram volgers

Je begint steeds meer te groeien en een bepaalde merk identiteit op te bouwen. Je hebt inmiddels vast ook wel gemerkt wat wel en niet goed werkt bij jouw Instagram posts en kan hier goed op in spelen. Het is nu tijd voor de volgende stap. Je kunt in stap 3 nog steeds blijven doen wat je in de vorige stappen deed om meer Instagram volgers te krijgen, maar in deze stap zijn er effectievere (en snellere) manieren om dit te doen.

Instagram advertenties
Je bent bezig met naamsbekendheid opbouwen en daar hoort adverteren natuurlijk bij. Met jouw Instagram Business profiel kun je dit makkelijk doen. Ook kun je het via de Facebook Ads Manager doen als je hier al gebruik van maakt. Je kunt je met foto’s gaan adverteren, met video’s gaan adverteren of je kunt Instagram Stories gebruiken om te adverteren. Probeer verschillende tactieken uit en kijk wat het beste werkt voor jou.

Posts Schedulen
Je kunt ook gebruik gaan maken van post schedulen. Met deze manier kun je posts van te voren maken en ze voor een bepaalde dag en tijd inplannen, zodat je niet vergeet om op het juiste tijdstip te posten en je meer tijd hebt voor andere dingen. Doordat je jouw lay-out en posts van te voren hebt geplanned kan je je nu rustig bezig houden met de nieuwe tactieken om meer Instagram volgers te krijgen.

Instagram Influencers
Je komt ze tegenwoordig overal tegen… de influencers. Veel bedrijven maken gebruik van influencers en waarom ook niet? Het werkt! 🙂 Probeer alvast om een band op te bouwen met influencers die zich bezig houden waarmee jij je ook bezig houdt. Like hun foto’s, reageer met persoonlijke berichtjes onder hun foto’s en stuur ze een direct message!

Wil je meer weten over hoe je dit op een effectieve manier aan kunt pakken? Lees hier meer over hoe je influencers het best kunt benaderen.

Je kunt een bepaalde Instagram band met influencers opbouwen, zodat ze ook op jouw foto’s gaan reageren en liken. Influencers hebben een enorme hoeveelheid volgers en deze volgers zullen het allemaal zien als hun (favoriete) influencer op iemands foto reageert of een foto liked. Dit zie je in de “following” sectie. Maar het is niet alleen goed voor deze reden, om een goede band met influencers op te bouwen. Maar ook zeker voor toekomstige samenwerkingen! Je leest hier meer over hoe je met influencers samen kunt werken om meer Instagram volgers te krijgen.

 

Stap 4: Op naar 10,000 Instagram followers

Dit is het moment waar je zoveel volgers hebt dat Instagram het af zal korten, 10K volgers! Niet alleen is dit super leuk, je wordt ook extra beloont door Instagram. Vanaf nu kun je links in jouw Instagram stories toevoegen. Dit is een geweldige mogelijkheid voor nog meer groei! Je zult het vast wel vaker gezien hebben bij anderen, de “swipe up” optie. Hiermee wordt je direct doorverbonden naar een bepaalde website of webpagina. Je zult zelf nu vast ook wel in zien wat voor mooie kansen dit voor jouw bedrijf biedt!

Influencers gebruiken deze optie vaak in de vorm van Affiliate Marketing. Doordat ze in hun Instagram Story doorverwijzen naar jouw landingspagina zullen zij een bepaald bedrag ontvangen als je iets koopt. Dit kan jij natuurlijk ook doen! Speel hier vooral op in, probeer dit uit en zie vanzelf wat voor resultaten dit voor jou boekt.

In de vierde stap doe je nog steeds wat je al die tijd hebt gedaan, interactiviteit en continuïteit zijn jouw dagelijkse taken. Merk je dat een bepaalde strategie niet werkt? Stop er dan mee en hou je bezig met strategieën die wél werken voor jouw merk of bedrijf. Het regelmatig evalueren is heel belangrijk voor groei.

TAG, TAG, TAG!!

Je zult dit soort posts waarschijnlijk al vaker tegen zijn gekomen. Dit is een geweldige manier om mensen jouw content voor je te promoten. En het mooie hiervan is, het kan gedaan worden met bijna alle posts. Je kunt onder jouw foto schrijven: “tag iemand die dit zou moeten doen”, “tag iemand die dit verdient” enzovoorts. Het is wel heel belangrijk dat het goede content is, anders zullen mensen er niet op reageren.

LET OP: Instagram en Facebook zijn één bedrijf. Bij Instagram zijn deze acties toegestaan. Bij Facebook zijn deze acties officieel NIET toegestaan. Houdt hier dus rekening mee!

 

Een Giveaway

Nu je al een mooi aantal volgers hebt, zul je dit aantal nog meer kunnen laten groeien met een giveaway! Bedenk een geweldige prijs die jouw volgers niet kunnen weerstaan. Stel er wel bepaalde eisen aan vast die jouw account nog meer zullen laten groeien. Je kunt een giveaway doen in samenwerking met andere grote accounts in jouw branche, je kunt een influencer de giveaway laten doen of je kunt simpelweg de eis stellen dat jouw volgers de foto zelf moeten delen en 3 vrienden moeten taggen. Er zijn genoeg opties!

Stap 5: Van 10.000 naar 20.000 Instagram volgers 

Alles dat we in de vorige stappen hebben behandeld, kan uiteraard gebruikt worden om meer volgers te krijgen op Instagram in deze fase. Als je nog meer wilt groeien, is het belangrijk om al deze dingen te blijven doen en nieuwe dingen te bedenken. Door samen te werken met influencers en andere mensen zul je vaak nieuwe ideetjes krijgen voor nieuwe mogelijkheden om nog meer Instagram volgers te krijgen en te groeien.

Een mooi deel van jouw omzet zal nu waarschijnlijk aan Instagram te danken zijn, wees dus niet bang om hierin te investeren. Blijf wel altijd evalueren wat wel en niet werkt, het heeft geen zin om advertenties te blijven draaien die geen resultaten opleveren en het heeft geen zin om bepaalde giveaways te doen als ze niet werken. Wees ook creatief met je content en wissel vaak af. Doe niet elke keer dezelfde soort giveway en werk niet alleen samen met maar 1 influencer. Wees creatief!

 

Volg je dit stappen plan, dan ben ik ervan overtuigd dat jij ook een mooi aantal volgers zal verzamelen! Maar vergeet niet dat ieder bedrijf anders is en je bepaalde tactieken zelf moet uittesten en ermee sleutelen om de perfecte formule voor jouw bedrijf te vinden.

 

Ik wens je heel veel succes! 

En heb je nog eventuele vragen? Ik hoor ze graag. 🙂

Tags

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close